Porositeit – Haar van dichtbij

Porositeit

Gebruik je verschillende natuurlijke oliën, maar zie je om een of andere reden geen resultaat? Heb je je ooit afgevraagd waarom de ene olie werkt, terwijl de ander je haar uitgedroogd en kroezig maakt?

Haaroliebehandeling is alleen effectief en geheel veilig als we de oliën kiezen die alle benodigdheden van ons haar voorzien.

Om het meeste uit de behandeling te halen, kun je je haarstructuur en de specifieke symptomen voor een bepaald probleem leren.

Als je bijvoorbeeld last hebt van roos, heb je geen reinigend product nodig. In dit geval is het genoeg om een olie te gebruiken die de werking van talgklieren reguleert. Het is juist het overschot aan talg dat vaak leidt tot de ontwikkeling van die vervelende roos.

Haarstructuur – Basisinformatie

Het is belangrijk om ten minste de basiskennis van haarstructuur te leren, om erachter te komen wat je haar nodig heeft en de goede zorgmethode te kiezen. Laten we beginnen met het noemen van de meest cruciale informatie die de meeste mensen al weten – haar is opgebouwd uit keratine.

Dit keratine ‘beveiligingslaagje’ is een soort harnas gemaakt van cuticula , grenzend aan de haarschacht. Hier zijn een paar lagen van. Het doel is om de gevoelige haarcortex te beschermen van schadelijke factoren, zoals hoge temperatuur, Uv-straling, vocht, toxines en zelfs mechanische schade. De conditie van de cuticula bepaalt de gezondheid van het haar.

WAT IS HAARPOROSITEIT?

De haarconditie kan gemakkelijk worden bepaald door simpelweg naar de strengen te kijken. Ter verduidelijking, haar is ofwel zacht en gezond, ofwel ruw en beschadigd. Dit is afhankelijk van de manier waarop de cuticula verheven zijn van de haarcortex. Deze hoek kan natuurlijk groter of kleiner zijn.

  • De cuticula van haar met lage porositeit zijn gesloten
  • Haar met gemiddelde porositeit wordt gekarakteriseerd door open cuticula die geleidelijk verheffen en grotere openingen creëren
  • Bij haar met hoge porositeit zijn de cuticula maximaal geopend

Waarmee is haar met hoge porositeit verbonden?

In de praktijk staat haarporositeit voor de hoeveelheid bescherming die het haar krijgt. Als de cuticula dus wijd open staan, betekent dit dat de gevoelige haarcortex niet beschermd is. Het gevolg is dat toxines en andere schadelijke stoffen gemakkelijk het haar binnen kunnen komen en de strengen vanbinnen kunnen beschadigen. In dit geval heeft de binnenste structuur van het haar geen bescherming, wat leidt tot bijvoorbeeld vochtverlies. Verder kunnen de strengen ook voedingsstoffen verliezen via de poriën van de beschermingslaagjes. Dit heeft als gevolg dat het haar verzwakt en uiteindelijk uitvalt. Kortom, haar met een hoge porositeit staat voor problemen.

Hoe verlaag je de haarporositeit?

Het is al genoemd dat je moet zorgen dat je haar de laagste porositeit heeft om te kunnen profiteren van het prachtige uiterlijk. Maar hoe doe je dit? Eerst zou je je haar minder vaak moeten blootstellen aan schadelijke factoren, die ervoor zorgen dat je cuticula steeds verder openstaan. Zulke factoren zijn onder andere hoge temperaturen (vaarwel föhn, krultang en stijltang), verven (elke haarverf bevat stoffen die ervoor zorgen dat de cuticula openzetten, zodat de kleur in het haar kan trekken), en onvoldoende haarzorg in het algemeen (het is tijd om je haar rustig te kammen, trek er niet aan en slaap met vast haar).

Natuurlijk kun je ook kiezen voor natuurlijke oliën . Hun kleine moleculen kunnen gemakkelijk door de cuticula binnenkomen. Ze verzegelen de natuurlijke beschermlaag en versterken de water-vetbarrière in de hoofdhuid. Natuurlijke haaroliën dienen dus als een pleister voor verzwakt haar, maar alleen als je de goede kiest.

Welke haarolie kies je?

We hebben drie types haarporositeit en drie types olie. Alles wat je hoeft te doen, is deze op de juiste manier combineren. Onthoud dat haaroliën een sterke invloed kunnen hebben op kroezen en uitdroging als ze niet goed gecombineerd worden.

  • Oliën voor lage porositeit haar zijn Niet-Drogende oliën met een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren, bijvoorbeeld kokosolie, Shea boter, cacaoboter, Babassu olie.
  • Oliën voor gemiddelde porositeit haar zijn Semi-drogende oliën, met enkelvoudig onverzadigde vetzuren, bijvoorbeeld Buriti olie, tulpenolie, Macadamiaolie, avocado-olie.
  • Oliën voor hoge porositeit haar zijn Drogende oliën, inclusief meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals druivenpitolie, zonnebloemolie, saffloerolie.

Naast bovengenoemde oliën, kan elk haartype worden gepaard met ten minste tien andere oliën. Hoewel we ons er nog niet van bewust zijn, zijn er duizenden natuurlijke oliën die op ons wachten voor gebruik. Iets wat in gedachten moet worden gehouden is als volgt; als je het meest uit een olie wil halen, moet je je haarporositeit weten. Alleen dan kan je de olie op een goede manier met je haar matchen.

Hoe bepaal je haarporositeit?

Als je 100 procent zeker wil weten wat je haarporositeit is, ga dan naar een haarkliniek. Sommige professionele haarsalons bieden ook een soortgelijke service van het bepalen van de haarporositeit van de klant. Een haarkliniek is echter een plaats waar je alle mogelijke informatie over je haar en de conditie ervan kan krijgen. Als je niet de mogelijkheid hebt om naar de specialist te gaan, kan je ook thuis je haarporositeit bepalen.

Techniek nr. 1 – Observatie

Kijk eens goed naar je haar en probeer een paar karakteristieke eigenschappen te onderscheiden. Als het altijd stijl, zwaar, glad en moeilijk te stylen is, heeft je haar waarschijnlijk een lage porositeit. Is het dof, met de neiging te kroezen en met dode punten, roos of overmatig haaruitval, dan heb je waarschijnlijk een gemiddelde porositeit. Haar met een hoge porositeit is het gemakkelijkst te onderscheiden, omdat dit erg ruw en maximaal beschadigd is, met dode punten, broos, dof en uitvallend.

Techniek nr. 2 – Watertest

Neem een haar en doe het in een glas met fris en schoon water. Als het de bodem bereikt, heeft het waarschijnlijk een hoge porositeit. Als het op het water drijft, is het goed mogelijk dat je haarporositeit laag is. Het meest voorkomende haartype is gemiddelde porositeit. Dit zinkt heel langzaam naar de bodem.

Techniek nr. 3 – Kokosolietest

Neem natuurlijke kokosolie en masseer het in je haar. Over het algemeen is dit alleen geschikt voor haar met lage porositeit. Als de reactie van je haar op deze olie dus slecht is, betekent dit dat de porositeit hoger is dan laag. Haar met hoge porositeit wordt maximaal kroezig en uitgedroogd als het wordt behandeld met kokosolie.